Despre caiac şi riscurile lui

Le mulţumesc prietenilor mei: Seba, Cipi, Andrei şi Cosmin pentru că m-au iniţiat într-un sport foarte frumos, datorită lor am descoperit cum este să te dai cu caiacul pe rîu (Olt, Arieş), pe lac (la Mălaia) sau pe mare (în Muntenegru). Am povestit la un moment dat pe aici cum am început, prima tură pe partea mai rapidă a Oltului, de unde este şi poza aleasă ca ilustraţie, sau tura pe Arieş, un rîu a cărui forţă am simţit-o din plin. Experienţele mele, puţine cîte au fost, m-au făcut să respect forţa apei, recunosc că atunci cînd părăseam malul, pe rîu, chiar şi pe Olt, unde am fost de mai multe ori, o făceam şi cu o anumită strîngere de inimă dar senzaţia de a te lupta cu valurile este o compensaţie foarte puternică aşa că depăşeam reţinerile iniţiale. Pînă acum, probabil şi datorită faptului că am ocolit riscurile mari, am fost ferită de răsturnări sau accidente (singurele dăţi cînd am fost cu capul sub apă şi caiacul deasupra mea, au fost în mediu controlat, în bazinul Olimpia).
Îmi pare foarte rău de accidentul de săptămîna trecută de pe rîul Vaser, cînd doi oameni tineri şi-au pierdut viaţa. Am urmărit ştirile citate pe grupurile de caiac de pe facebook şi comentariile postate de către membri. Consider că este de datoria mea să dau mai departe comunicatul de presă scris de Doru Munteanu, publicat pe pagina Federatiei Romane de Rafting si WW Kayaking. Sînt concluziile unor oameni cu experienţă, merită citite de către oricine crede că va avea de-a face cu acest sport:

In legatura cu accidentul de pe Vaser

by Doru Munteanu on Monday, May 7, 2012 at 12:03pm ·
Comunicat in legatura cu accidentul de pe Vaser din 30 aprilie 2012

Publicam aceste informatii in atentia tuturor iubitorilor de caiac din Romania si in special a celor aflati la inceputurile initierii in acest sport.

In urma convorbirilor avute cu agentul de politie Stetco Daniel de la Politia Viseul de Sus si cu procurorul sef Panturu Mihai, care a investigat cazul, s-au desprins urmatoarele concluzii:

- cei doi tineri au coborat la statia CFF Paltinu
- desi in tren – vazand barajul de beton din aval de Paltinu - au decis sa nu sara peste el ci sa coboare cei 700 m pe jos, iar apoi sa se lanseze din aval de baraj, odata debarcati din tren si-au schimbat hotararea si s-au decis sa se lanseze la apa chiar din acel loc
- cei doi tineri se aflau la prima lor coborare cu caiacul pe un rau de ww (experienta lor anterioara se reducea la doar cateva tura cu caiacul pe lac)
- raul Vaser se afla la debite mari de primavara
- ambarcatiunile erau de tip caiac ww sit-on-top (concluzie la care am ajuns in urma descrierii pe care mi-a facut-o agentul de politie)
- cei doi tineri si-au legat ambarcatiunile de picior cu o chinga de aprox 2 m ca sa nu le piarda in caz de rasturnare (probabil sub influenta imaginilor TV cu surferi)
- in valul de back-wash de la barajul de beton se afla un “urs” de lemn (instrument sub forma de cruce din grinda de lemn de aprox. 0,5 m latura, folosit de lucratorii CFF pt a deraia vagoane) care se rotea captiv in valul de back-wash
- ajunsi la baraj, cei doi s-au rasturanat in momentul in care au aterizat in valul de back-wash, iar unul dintre ei si-a prins chinga cu care era legat de caiac, de acel “urs” de lemn
- ambii tineri s-au inecat in acel loc din cauza ca nu au putut scapa din valul de back-wash

Ca urmare a acestor informatii se desprind urmatoarele concluzii:

- cei doi tineri nu aveau experienta necesara turei pe care au dorit sa o faca si nici cunostiinte despre pericolele la care te expui cand sari peste baraje si toplite amenajate pe rauri de ww
- greseala cea mai mare pe care au facut-o – si care le-a fost fatala - a fost sa-si lege ambarcatiunile de picior cu aceea chinga (chiar si persoana care nu s-a agatat in acel “urs” de lemn tot nu a mai avut nici o sansa sa se elibereze din valul de back-wash din cauza greutatii si miscarii haotice a caiacului in valul circulator)

Dumnezeu sa-i odihneasca in pace !

PS: Dezaprobam total modul in care mass-media a prezentat stirea si in care au facut o confuzie totala de termeni (ex stire PRO TV: “ accident la rafting (!?!)….cei doi tineri coborau cu caiacul pe rau….una din canoe (!!) a fost gasita la cateva sute de m distanta"…etc). Un talmes-balmes terminologic !

Comentarii

  1. acum 2 ani cand eu am considerat ca acest sport nu mai e pentru mine, inca in ro caiacul era ceva facut dupa ureche...atunci le-am spus fratilor ca e ceva mult prea extrem pentru ce noi stim la momentul acela si ca cineva o sa o comita...
    nu stiu cat de profi sunt cei care fac caiac acum...dar e un sport periculos...(vorbesc de caiac adevarat pe rau)...sper sa nu mai fie cazul si al altora!...Dumnezeu sa-i ierte pe cei 2 si sa-i ajute pe ai lor(familie, prieteni...)

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim, da, recunosc, este un sport periculos dar pot înţelege şi pasiunea celor care aleg să îşi asume riscul de a-l practica. Sper să nu mai fie şi alte accidente de genul celui de pe Vaser dar, cum spui tu, este un sport totuşi aflat la început la noi, probabil vor mai fi cazuri nefericite. Cred că merită orice informaţie în plus, de aceea am ales să postez comunicatul de mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  3. Salutare,

    Dumnezeu sa-i odihneasca in pace pe cei 2 baieti.Intamplarea a facut ca ei sa stea alaturi de grupul din care faceam parte,in vagonul mocanitei,iar vestea tragica am auzit-o la radio la scurt timp dupa ce coborasem din mocanita.Am avut un soc.Pacat.
    Daca cumva conteaza tipul de ambarcatiune avut de cei 2,nu ma pricep,dar am o poza cu ei in timp ce se echipau si pe ele scrie Bic Ouassou,exact ca cele din link-ul http://www.kingofwatersports.com/bic-ouassou-kayak-with-free-paddle-and-back-rest-i118.html.

    RăspundețiȘtergere
  4. Caiacele erau sit-on-top, aşa cum spune şi comunicatul Federaţiei, în descrierea de pe pagina la care ai postat link apare ca utilizare ideală zona litorală şi mai scria că poate fi folosit pe rîu (white-water) la nivel de începători. Nu ştiu apele Vaser-ului dar din ce am văzut filmat în jurnalele de ştiri pare mai mult de atît. În principiu, nu prea te duci pe un rîu de munte cu caiacele deschise. Plus că au ales să sară peste un baraj, fără experienţă anterioară. Îmi pare tare rău pentru că erau tineri şi aveau toată viaţa înainte.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Anotimpurile și igiena

Phoenicurus ochruros... sau cum am scăpat de o obsesie

Lăsați toți chinezii bătrâni să vină la mine!