Italofilă... nu caut italofobi sau anyfobi...

Am citit aici și aici două puncte de vedere diferite pe marginea aceluiași subiect, o petiție online pentru boicotarea afacerilor și produselor italienești în România, ca și posibilă strategie de luptă pentru... asta nu e foarte clar pentru mine: imaginea bună a României și românilor în lume?; imaginea proastă a Italiei?; dă bine să facem și noi una din asta?...
Am fost tentată să las un comentariu pe ambele bloguri, am renunțat dîndu-mi seama că aceste comentarii ar fi echivalat unui post independent, la ce vroiam eu să spun legat de acest subiect.
În primul rînd că nu sînt de acord cu generalizările de orice fel.
În al doilea rînd că nu înțeleg cum cred cei care încurajează această petiție că li se va da o "lecție" italienilor. O lecție de ce? că nu sîntem mai buni decît extremiștii lor? că nu vedem dincolo de substraturile politice ale mediatizării excesive și deformate ale cazurilor de infracționalitate română și rromă în Peninsulă?
În al treilea rînd, unul dintre cei doi bloggeri citați mai sus, face o listă a afacerilor din Sibiu care ar trebui boicotate în viziunea lui... Mda, ce nu știe respectivul, ce nu știu probabil mulți este că patronul celor mai multe dintre localurile vizate și familia lui sînt printre susținătorii activi ai României și ai culturii noastre în Italia, au venit aici, s-au îndrăgostit de locurile astea, și-au adus să vadă prietenii, prietenii prietenilor, le-au organizat tururi prin țară (nu, nu au agenție de turism, au făcut toate astea pro bono, așa cum fac și eu cu cauzele în care cred!), la ei în casă se mănîncă pe table mat (scuze, chiar nu știu cum le spune în română) cu imagini din Sibiu și din Bran, nu știu cîți români "patrioți" fac lucrul ăsta.
Și în al patrulea rînd, ultimul din post-ul ăsta, nu ultimul posibil, marele scriitor și filozof italian Umberto Eco îi apără pe românii din Italia și denunță manipularea mediatică și politică ce a dus la situația actuală...
Chiar credeți că petiția asta are vreun sens, că avem nevoie de vînători de vrăjitoare închipuite?!

Comentarii

  1. eu sunt un "produs" made in italy, "fabricat" aici in romania. desi mi-a fost greu multi ani, am fost si raman mandru de originea mea. nu mi-e rusine ca intr-un meci italia-romania tin cu italia, la fel cum si cand ascult "desteapta-te romane" ma emotionez si scap o lacrima. sunt la fel de mandru si ca roman si ca italian. iubesc la fel ambele tari si sufar la fel pentru ele. nu o sa-mi reneg niciodata originea, nici in sibiu, nici in milano. de aceea o sa iubesc mereu pasta al pomodoro si sarmalele in foi de vita. e o prostie sa boicotezi un produs doar pentru ca este identificat cu o tara. la fel cum e o prostie sa pui egal intre un violator si un roman sau intre un italian si un mafiot. e vorba doar de impotenta politica a celor doua tari. nimic altceva

    RăspundețiȘtergere
  2. Că bine "bagi tu de seamă"... Nici mie nu îmi este rușine că sînt româncă, am afirmat asta cu mîndrie peste tot unde am mers, inclusiv în Italia. Verișoara mea lucrează în Italia și spune că nu i-a fost niciodată frică de italieni ci de ceilalți români. Nu văd de ce aș fi mai "româncă" dacă aș arunca cu noroi, dacă aș pune la grămadă o nație întreagă pentru greșelile unora.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu inteleg ce au " extremistii " italieni ... Sunt oameni care cred intr-o cauza, probabil in natiunea italiana. DC sunt ei blamati ? Ca sa " vedem " k si ei au parti rele ? Nu cred k asta e problema ... Totul pleaca de la educatie, principii, valori ... Lucruri pe care multi dintre noi, si din pacate putini dintre ei, nu le au/avem .

    RăspundețiȘtergere
  4. "o listă a afacerilor din Sibiu care ar trebui boicotate în viziunea lui..." eu doar am preluat un mesaj primit pe mess de 10 ori intr-o singura zi, de la 10 persoane diferite. Citeste AICI de ce spun ca doar am preluat.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Anonim... nu mă refer la extremism în sensul strict de discurs politic de extremă dreapta sau stînga, mă refer la el ca și metodă "extremă" de a reacționa, a se vedea atacurile ce au avut loc asupra românilor, doar pentru că aparțineau acestei etnii.
    @Tudor... "Vin cu o listă de afaceri italieneşti din Sibiu şi aştept completarea listei din parte voastră. Voi edita articolul pe măsură ce veniţi cu completări..." nu mi se pare că ai spune undeva că asta ai preluat de pe mess, mesajul preluat de pe mess era un altul, pe care îl citai mai jos. Nu știu cum se face dar eu, deși am 130 persoane în contacts list, nu am primit nici măcar o dată mesajul respectiv. Simplul fapt că ai atașat poza aia postului tău mie mi se pare o declarație de opinie. Citisem și celălalt post al tău, înțeleg că ai luptat împotriva discriminării dar aici nu mi s-a părut a fi cazul de așa ceva, spui că "am publicat asta ca sa arat ca de fapt scopul articolului aluia nu a fost de a instiga la xenofobie -nici macar la boicot- ci am vrut doar sa arat ca asa-zisa boicotare a firmelor scumpe italienesti e o prostie." Crede-mă... ori ești de o subtilitate feroce, ori sînt eu blondă și nu înțeleg ironia, ori ăsta e praf în ochi!

    RăspundețiȘtergere
  6. Şi italofilia e o generalizare :) Pozitivă, dar tot generalizare e. Mie îmi place China, cultura Chinei, istoria Chinei, mâncarea chinezească, dar ăştia omoară pisici ca să le facă şniţel. Îi urăsc pentru chestia asta.

    Ce vroiam să spun, de fapt, este că anumite reacţii intră în limita normalului. E normal ca românii să înceapă să dezvolte anti-reacţii vizavi de orice e italienesc, atunci când sunt supuşi acestui bombardament mediatic care ne tot demonstrează că italienii urăsc românii. Ceea ce, fireşte, nu-i adevărat. Italienii au dezvoltat şi ei anumite reacţii la un bombardament mediatic similar care face din imigranţii români, în masă, infractori. Psihologiceşte :) vorbind, ambele reacţii sunt justificate. Acum depinde de noi să trasăm limita dincolo de care intervine extremismul.

    Mă rog, o petiţie pe net este oricum sortită eşecului. N-are nicio valoare, niciun efect. Din fericire, există în ambele părţi minţi limpezi care calmează situaţia, aşa că eu cred că ea nu va degenera.

    RăspundețiȘtergere
  7. De acord cu ce spui... este o generalizare, orice discurs suferă în mai mică sau mai mare măsură şi de exagerări. Cu siguranţă nu m-aş putea descrie doar ca fiind italofilă... mai pot fi... indofilă sau columbianofilă sau perufilă, îmi plac multe... (cu invenţiile lingvistice de rigoare)
    Înţeleg psihologia de care vorbeşti pînă la un anumit punct, cel de care vorbeşti şi tu... al "limitei dincolo de care intervine extremismul".
    Ca să spun că o petiţie pe net este sortită oricum eşecului ar însemna să îmi neg o parte din acţiuni, sînt una dintre persoanele care au semnat petiţia împotriva construcţiilor din Dumbravă. Cred că net-ul îşi are importanţa lui şi este o portavoce ce nu poate fi ignorată în zilele noastre.

    RăspundețiȘtergere
  8. wow, dar ce minte bolnava a putut gandi ideea boicotului? o cunostinta a fost taiata de pe lista de master in Trieste imediat dupa incidentul cu romanul care a violat o italianca. Am fost revoltata, insa nu m-as fi gandit niciodata sa ma razbun pe bunul prieten de la Piazzeta. Cum bine zicea cineva aici...Gianfranco and co. se incadreaza perfect in tabloul sibian, dau un pic de culoare in coltul lor de lume. Offf, ce lume, mai!

    RăspundețiȘtergere
  9. Tudor, nu este vorba despre cenzură, fiecare este liber să îşi exprime liber părerile, dar cred că ar trebui să fim foarte responsabili cu ceea ce lansăm în fluxul informatic, acolo unde există loc de interpretări... vor fi întotdeauna persoane care vor prelua doar partea negativă a mesajului.
    Gabi, astfel de lucruri se întîmplă din păcate, sînt un fel de supapă rudimentară de genul... lasă că le arătăm noi lor! Ai fi surprinsă cîţi oameni ar marşa la tipul ăsta de discurs! "Uscături" există în toate pădurile... important este cum alegi să însănătoşeşti pădurea proprie nu să o tai pe cea a vecinului!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Valuri de maci

Guest post: Ferma animalelor 2

Anotimpurile și igiena