luni, 31 martie 2014

Sosul de portocale

De ceva vreme pofteam la dulceaţă/gem de portocale. Şi mă uitam cu jind pe site-ul Anna Boutique la bunătăţile de acolo. La un moment dat i le-am arătat unei colege, tare pricepută într-ale specialităţilor culinare, că nu mă puteam hotărî între gemul de lămîie cu ghimbir sau dulceaţa de citrice cu migdale. Ea mi-a sugerat să încerc să fac singură aşa ceva. Zis şi făcut, vineri am cumpărat 2 kg de portocale şi am început procesul de fabricaţie, un pic din ce-mi spusese ea, un pic de pe net, vă zic ce-am făcut cu precizarea că rezultatul este bun la gust dar e mai curînd un sos de portocale decît o dulceaţă.
Am curăţat de coajă portocalele (roşii, aşa le-am nimerit), am tăiat coaja cubuleţe. Iubilubi a dat prin storcător pulpa de portocale şi două mere (citisem undeva într-o reţetă că ar ajuta conţinutul de pectină, probabil ar fi fost mai indicat să pun fructul nu sucul de mere).
Am fiert cojile într-o apă, 3 minute, le-am scurs, le-am pus în altă apă, cînd clocotea, le-am mai fiert patru minute, le-am scurs. Am pus sucul de portocale într-o oală cu o jumătate de kg de zahăr brun, am adăugat cojile, puţin ghimbir şi o jumătate de baton de scorţişoară, le-am lăsat pe plită, la foc mic aproximativ trei ore. 

Rezultatul este ăsta, aproximativ 1 kg de sos de portocale,  în borcănele frumoase, nu e ce-am vrut dar a mers mîncat şi pe pîine cu unt şi în clătite, mă gîndesc că îl voi folosi şi la prăjituri sau alte deserturi. Data viitoare poate sînt mai specialistă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service