O noapte şi-o zi... la fel!

Pe modelul: "Surdul n-aude, dar le potriveşte", m-am nimerit şi eu să fac ieri fotografii cu soarele aproape de echinocţiul de primăvară. Am aflat asta astăzi, după ce am văzut fotografia Corinei, făcută exact la ora H: 19:14, cu descrierea de rigoare. Eu am făcut poze soarelui pentru că era prea frumos să îl ratez. Azi cînd am verificat ora fotografiei, era 19:10, cîteva minute diferenţă de momentul echinocţiului.
Recunosc că habar n-aveam ce se întîmplă la această dată aşa că îmi permit să copiez aici de pe site-ul Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", poate mai sînt şi alţii la fel ca mine:

La momentul echinoctiului de primavara Soarele traverseaza ecuatorul ceresc trecind din emisfera australa a sferei ceresti in cea boreala. Cind Soarele se afla in acest punct, numit punct vernal , el descrie miscarea diurna in lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determina - la data respectiva - egalitatea duratei zilelor cu cea a noptilor, indiferent de latitudine. La latitudinile tarii noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, aceasta cifra reprezinta si valoarea medie a inaltimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodata, la data respectiva, Soarele rasare in punctul cardinal est si apune in punctul cardinal vest.

Comentarii

  1. jos discriminarile! egalitate sa fie!
    [acum o suta de ani pentru mine ziua asta era hopul trecut catre inserarile care veneau prea tarziu pentru a mai inghesui fetele prin porti, ca le bagau parintii in casa]

    fain vestul tau :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mijuuu, tu înghesuiai fetele prin porţi??? Hihi, ce fain sună! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. mama, ce descriere complexa. deci noaptea e egala cu ziua...peste tot? :P

    RăspundețiȘtergere
  4. Honey, curat complexă! Eu am reţinut doar ziua egală cu noaptea... peste tot!!! ;)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Valuri de maci

Guest post: Ferma animalelor 2

Anotimpurile și igiena