Despre bicicliști în trafic

Nu știu dacă este nevoie să spun că sînt prima care ar lua apărarea celor pe două roți. Dar nu în orice condiții. Astăzi am aproape asistat la un eveniment mai neplăcut: un biciclist lovit de o mașină. Spun aproape asistat pentru că era o altă mașină între mine și protagoniști. Eram pe Alba Iulia, imediat după giratoriul din intersecția cu Morilor, dimineața, în condiții de trafic intens. L-am văzut pe bărbatul pe bicicletă, venea pe pista de bicicliști dar în sens invers celui normal de mers. Știu că m-am gîndit instantaneu că merge aiurea și nu mi se părea în regulă. Următorul lucru pe care l-am văzut a fost bicicleta căzută în drum, o vedeam în stînga mașinii din fața mea, în dreapta ei vedeam și mașina care îl lovise, ieșită de pe Onisifor Ghibu. Șoferul acesteia a vrut să facă dreapta, s-a asigurat în stînga, și a vrut să se încadreze în trafic. Slavă Domnului, nu a fost ceva grav, l-am văzut ulterior pe bărbat, pedalînd pe bicicletă, undeva pe lîngă malul Cibinului.
Din punctul meu de vedere, șoferul n-avea nici o vină! Biciclistul venea pe contrasens, chiar dacă era pe pistă, inclusiv aia are o direcție de mers. Știu că se mai întîmplă să mergi așa dar îți asumi niște riscuri. Sînt curioasă dacă există o variantă diferită de a mea și dacă era obligatoriu legal ca șoferul să se asigure și în dreapta. 

Comentarii

  1. Parerea mea este ca soferul trebuia sa se asigure stanga-dreapta. Dar vina consider ca si tine ca e a biciclistului. Si recunosc ca si eu mai merg pe sensul invers al pistei, ca daca alta nu-i??? E nasol de sofer ca totusi cred ca nu treci usor peste un asemenea impact. Chiar daca nu s-a soldat cu lovituri grave.

    RăspundețiȘtergere
  2. eu am doborat un biciclist pe strada gh. lazar, iesind din liceu; mergeam cu spatele(eram pe jos, ma hahaiam cu colegii de clasa) si ma asiguram ca nu vin masini dinspre magheru, cand am intrat intr-un instalator care urca pe bicicleta catre piata mare. numai tevi, chei si alte piese mici s-au facut pe strada. inca nu ma consider vinovat...

    RăspundețiȘtergere
  3. eu sunt şi(biciclist) şi(şofer) şi declar cu mâna pe inimă că bicicliştii ar trebui să urmeze un fel de şcoală de şoferi sau măcar sa dea un examen prin care să demonstreze că ştiu regulile de circulaţie şi că sunt în stare să gândească logic. din păcate de când au apărut pistele trasate pe şosele marea majoritate a bicicliştilor, sau cel puţin cei pe care i-am întâlnit eu, au impresia că au prioritate peste tot :(

    RăspundețiȘtergere
  4. Monika, uite la cum l-a afectat pe șofer nu m-am gîndit. Ai dreptate, asta cred că îți rămîne, eu nu mă pot ierta nici acum că am călcat un porumbel acum vreo patru ani.
    Miju, nici eu nu m-aș simți! ;)
    Monica, din păcate sînt destui bicicliști care ignoră regulile de circulație. Nu îmi permit să fiu super vehementă pentru că așa, cît de puțin, mi s-a întîmplat și mie să mă urc pe vreun trotuar, să merg pe interzis... dar nu mi-am închipuit că aș avea prioritate. Sînt de părere că ar trebui să ne respectăm unii pe alții: pietoni, bicicliști sau șoferi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cristina, si eu recunosc ca ma mai sui pe trotuar, mai merg pe sens interzis, dar, intotdeauna cand e liber. Nicidata nu am considerat ca am prioritate. Pana si in parc, pe pista, consider ca e loc pentru toti. mai putin pentru vitele cat Moby Dick care considera ca e musai sa mearga pe mijlocul pistei, si daca se poate cu casti sau cu telefon la urechi ca sa nu auda un claxon discret. In rest, chiar cred ca inca e loc pentru toti si nu cad epoletii nimanui sa se mai dea la o parte, chiar si pe prioritate. Doar la 'vaci' si 'ghibole' e mai greu.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Miju: Miju criminalu'! Miju criminalu'! :P

    RăspundețiȘtergere
  7. PS @ Miju: Miju criminalu' de Dorei! nie-nie-nie-nie-nie!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Valuri de maci

Guest post: Ferma animalelor 2

Anotimpurile și igiena