Copiii și sexul

Cred că am citit cartea asta mult prea devreme în existența mea de mamă, pentru că, deși la momentul ăla am zis Evrika, știu ce să fac, între timp am uitat cu desăvîrșire. Așa că, va fi din nou pe noptiera mea, lectură obligatorie!
Nu sînt una dintre mamele alea cu barza și albinuțele și cocoșel și păsărică. În vremea în care le citeam copiilor înainte de culcare din enciclopedia lor (asta era acum vreo trei ani), atunci cînd mi-au cerut să le citesc capitolul Fecundația (ei alegeau ce îi interesează), nu am sărit peste nici unul dintre termenii științifici de acolo. După asta am trecut la submarine, că de, probabil n-a fost atît de amuzant pe cît se așteptau ei. La baie, i-am învățat să se spele la Penis și nu la alte apelative din regnul animal. Am încercat să le răspund cît mai pe înțelesul lor și fără a denatura realitatea atunci cînd, mai ales Arin, a venit cu tot soiul de întrebări. Mă gîndesc că și le pune și Radu dar el evită să mă întrebe direct.
Toată introducerea asta vine cumva în completarea experienței de ieri, cînd i-am dus la prima lor piesă de teatru pentru adulți. Le-a plăcut foarte mult, au rîs, e drept că sînt destule aluzii sexuale (poate mai puține decît îmi era mie frică) și îl pregătisem oarecum pe Arin pentru asta dîndu-i cîteva detalii despre acțiunea piesei. La cîteva scene și-a pus mînuțele în fața ochilor sau s-a întors către mine, era rușinat, dar la sfîrșit mi-a spus că a fost grozav și că vrea să mergem din nou la teatru. Asta mă face să cred că am procedat bine că i-am dus: 1. pentru că primul lor contact cu scena a fost unul pozitiv și amuzant așa că vor reveni cu plăcere; 2. pentru că, au asistat la scenele și dialogurile respective cu mine și mama alături, așa că zic eu că s-au simțit apărați de eventuala agresiune vizual/verbală și pot eventual să fie încrezători să ceară lămuriri.
Referitor la ce/cît/cum le arătăm copiilor nu cred că există rețete perfecte. Știu că nu i-aș fi dus să vadă Singur acasă - o tragedie românească, documentarul difuzat în cadrul Festivalului Astra, în care urmăream poveștile a trei copii ce au ales să se spînzure pentru că unul sau amîndoi părinții au plecat să lucreze în străinătate. Trei cazuri din cele poate cîteva zeci existente la noi în țară. Și totuși în sală, la filmul ăsta, erau doi copii de vîrsta lui Arin. Care sigur au rămas cu multe întrebări despre copiii ăia din film, de vîrsta lor, care au ales din motive neînțelese pentru ei să își pună ștreangul de gît. Nu știu dacă e cea mai potrivită experiență pentru un copil, mai ales că tatăl unuia dintre băieții din film povestea că acesta fusese de față la coborîrea din ștreang a unui alt tînăr din sat, sinucigaș, că privise fascinat și că întrebase "oare l-a durut?" Chiar n-aș vrea să îi expun la astfel de experiențe.
Discuția este largă și cu posibile multe divagații, m-ar interesa părerile voastre, indiferent dacă aveți sau nu copiii la purtător.

Comentarii

  1. honey, intr-adevar, mai bine la piesa asta decat la un documentar despre copii care se spanzura. Eu cred ca, desi metafizicul se uita rusinat catre tine, nu intelegea glumele lor, adica nu cred ca imaginatia lui mergea pana la sex intr-o scena mai languroasa cand poate toata lumea din sala radea (pentru ca pricepea aluzia sexuala)! plus ca e important ca a fost cu tine si cum ai spus si tu, poate sa te intrebe, rusinat pt ca banuie ca nu-i ceva adecvat varstei, dar macar tu poti sa-i raspunzi corect. Si cand o sa aiba 18 ani, n-o sa-i zica prietenei lui "ma duc sa ma spal la cocosel!" :)))) deci mi se pare ok.

    Nu i-as duce la Lulu pentru o prima experienta decat daca vrei sa nu mai citesti cartea respectiva si sa le raspunzi copiilor prin imagini! :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Bravo, mama respectiva!!!! Ma bucur ca a iesit bine :) Cand o sa-i aduci in Bucuresti incercam balet sau stand up comedy :)

    RăspundețiȘtergere
  3. sensibil momentul ...
    si s-ar putea sa fie prea devreme pentru anumite panici, cum zice GG mai sus
    ai mei sunt prea rar langa mine, cel mare, la 13 ani are deja prietena(creionata si coafata in poza de profil de pe facebook, probabil o sa ii apara mai repede cearcane, dar asta e, eu, ca tata de baiat sunt oarecum bucuros, cred ca le prinde bine amandurora experienta);

    un lucru e sigur, tacerea sau neinterventia/delasarea nu e buna; nu imi imaginez cazuri in care un copil caruia nu i s-a deschis calea comunicarii(nu conteaza neaparat detaliile, mai mult faptul ca are acces, poate comunica cu parintele sau) ar veni singur la parinte sa ceara sfaturi sau sa discute vreo problema intima.

    @GG - cine/ce e Lulu?
    @tot GG - dupa 18 ani ar fi bine sa zica "[deja]m-am spalat pe [you name it - cocosel]"

    RăspundețiȘtergere
  4. Honey, momentan nu mă pot gîndi la o altă piesă din repertoriul TNRS la care să îi duc dar zic eu că a fost bine. Nici gînd de Lulu, Miju, este vorba despre o piesă de teatru, mie mi-a plăcut dar este mult mai violent/sexuală/nudă explicit! :) So, no kids there!
    Tatăl respectiv, poate încercăm un concert de muzică clasică, am tot zis că îi duc aici la filarmonică.
    Miju, aștept cu interes prima prietenă "oficială"! :D

    RăspundețiȘtergere
  5. eu vreau sa dau LIKE la comentariul lui Miju :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Asa e bine sa fie la curent de mici cu adevarul ca sa nu fie luati de fraieri de alti copii mai informati,eu atat am fost prostit de mic ca si acum mai am dubii in domeniu,pot sa te mai intreb sa ma lamuresti si pe mine? Serios vorbind una e sa stii treburile si sa fi la curent cu nomenclaturile si alta e sa le si folosesti,eu unul si acum as spune ma spal la cocosel/woodpecker decat ma spal la penis,mi se pare prea formal si nu vad in ce context discutia asta si atat de multe informatii,cui sa i le impartasesti?eu de la 13 ani nu-mi aduc aminte sa mai fi folosit propozitia aia,vorba lui ion craciunescu esti intr-o pozitie nefireasca sa spui aia ,chiar si dupa tigara de "dupa",cum ar fi discutia- ma duc sa ma spal la penis/cocosel, tu te speli la/in pasarica/vagin? hmmm... deci chiar nu vad in ce context ai putea sa folosesti informatiile astea,hai ca tre' sa ma duc acum pana la baie,apai vad io daca ma spal la cocosel sau la penis..

    RăspundețiȘtergere
  7. pftiuuu....ca iar nu mi-o pus poza si am comentat atat...what m I doin' wrong?

    RăspundețiȘtergere
  8. eu vreau sa dau LIKE si la comentariul lui RANDOMSHIT,dar doar daca se spala la cocosel/penis...

    RăspundețiȘtergere
  9. d-apoi, vorba cantecului lui Taxi, barbatul nu e genetic structurat sa zica asa ceva; o face si gata; n-o face si chiar ca gata :|

    RăspundețiȘtergere
  10. Honey, păcat că nu s-a inventat butonul de LIKE pe blog!
    Dan, dacă te pot lămuri ceva, cu plăcere! Sînt curioasă dacă ți-ai lămurit dilema. :))
    Miju, o face ce/unde/cînd? :D

    RăspundețiȘtergere
  11. M-am spalat GG ,gata ,do u wanna ckeck?(vezi scooter-back in the uk)

    RăspundețiȘtergere
  12. :))))) da, pune o poza aici sa vedem toti, sa vada si copiii ca sa stie si ei ce transformari va suferi corpul lor cand vor creste. Asa Cristina o sa le poata explica de pe acum multe chestii anatomice!

    RăspundețiȘtergere
  13. Lasa GG ,fa acolo risotto si vezi sa nu uiti de curry,si fara vin...

    RăspundețiȘtergere
  14. Tu esti tot cu gatitul, si Cristina...eu nu sunt pasionat nici de mancat nici de gatit

    RăspundețiȘtergere
  15. stii ca pofta vine mancand. la fel si cu pasiunea/ile :P

    RăspundețiȘtergere
  16. ok! Super...as fi vrut sa am si eu o mama ca tine!!!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Valuri de maci

Guest post: Ferma animalelor 2

Anotimpurile și igiena