Febra diminutivelor

Piciorușe (sursa foto), mînuțe, guriță, năsuc, lopățică, găletușă, ursuleț... da, le-am folosit pe toate atunci cînd erau copiii mici și chiar și acum, atunci cînd este vorba despre un obiect de mici dimensiuni. Sau despre o calitate pe care mi-o atribui și care fără diminutiv ar suna prea dur, ceva de genul: tîmpițică, urîțică, etc. Deși mă zgîrie pe urechi! Știu pe cineva care mă tachinează mereu cu chestia asta pentru că știe că nu-mi place. L-am corectat oripilată pe Radu, atunci cînd îmi spunea că merge să se spele pe "piciorușe". Nu de alta, dar la mărimea 38 (identică alei mele) cu greu s-ar mai putea numi așa!
Astăzi, o ascultam siderată pe farmacista ce îl servea pe un domn mai în vîrstă din fața mea: să nu vă uitați CĂRDUȚUL! (aka card de fidelitate); luați și niște CĂRTICELE poștale! Faza cu cărticelele poștale mi-a servit-o și mie (frumoase, cu Sandra Izbașa, la Beijing, 2008). Nu mai vreeeaaauuu!!! Da, știu, exagerez cu atîtea litere, oare exagerez și cu diminutivofobia?

Comentarii

  1. :)))
    nu, nu exagerezi deloc, si eu sunt de aceeasi parere; sa mai zic ca mi se intuneca privirea cand ii aud pe cei care folosesc diminutive in bucatarie(ciorbita, painica, oulets... )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ouleţ :))))))))))))
      dar zi şi tu, de câte ori ai văzut în meniu, la restaurant, scris mămăligă? eu doar de mămăliguţă îmi amintesc :)

      Ștergere
  2. Miju, știu ce spui! Dar cărduț e un lucru nou pentru mine. Nu mă gîndisem că se poate ajunge atît de departe. E deja din seria profi! :))
    Monica, hmmm, acum am un nou pitic: să verific meniurile de pe unde merg! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. hmmm, chiar ca ar trebui sa urmarim etimologia 'cardutului'; poate doamna respectiva chiar are ceva de transmis ;)

      eu sunt fascinat de traducerile din meniuri, ultima fiind pomana porcului=pig charity si servita asa, ca o pomana, 5 bucatele uscate

      Ștergere
  3. Offf! De cand am citit postarea asta am ramas si eu cu seschele:)))
    De fiecare data cand folosesc un diminutiv ma gandesc daca omul ala e ca tine "adica care il zgarie la ureche"
    Mnoooo, ce mi-ai facut!:((
    Nu mai pot folosi diminutivele asa cum le foloseam inainte de postarea asta! :P

    RăspundețiȘtergere
  4. Tantanaaa! Eu mă bucur că ți-am atras atenția... cu piticii mei de pe creier! Ce să fac, cîteodată mi se pare că se folosesc prea mult și fără contextul potrivit! :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Valuri de maci

Guest post: Ferma animalelor 2

Anotimpurile și igiena