De ce îmi lipseşte mie monoglutamatul...

Nu ştiu voi cum sînteţi obişnuiţi dar la mine în casă, "Vegeta cu bucătarul" e sfîntă! Adică e unul dintre acele lucruri care trec de la bunică la mamă şi de la mamă la fiică adică la subsemnata.
Aleg să ignor cu desăvîrşire chimicalele pe care le conţine, cum să fac eu pilaful fără ea? Gustul ăla de monoglutamat sau glutamat de sodiu, "E 621, considerat de specialisti dintre cele mai cancerigene substante. Supele se obtin prin deshidratarea supelor si ciorbelor, preparate normal, în cantităti industriale, până rezultă un praf, care este ulterior amestecat cu chimicale (coloranti, aromatizanti, conservanti si glutamat de sodiu), după care se ambalează în vid sau sub formă de cubulete. Poate v-ati intrebat cum pot 2 fire de morcov si 2 de pătrunjel dintr-un plic să dea acel gust. Nici nu pot. Peste 90% din plic este monoglutamat de sodiu, substanta care supraexcită papilele gustative, făcându-le să simtă mult mai puternic gustul celor 2 fire de legume. Nu vă lăsati înselati de reclamele de tip "ca la mama acasă" sau de ambalajele atrăgătoare. Gustul vă poate însela, căci unele chimicale dau arome mai intense decât cele naturale. Dar, vorba aceea, "afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul". Glutamatul de sodiu (o neurotoxină) provoacă migrene insuportabile, care nu pot fi tratate cu medicamente. Glutamatul se vinde producătorilor sub formă de cristale albe, fără gust, si se combină întotdeauna cu alti aditivi chimici, aromatizanti. Glutamatul se foloseste si pentru conservarea laptelui, brânzeturilor, mezelurilor si ciupercilor. Organizatiile de profil din UE duc o intensă campanie de interzicere a glutamatului de sodiu. Ministerul Alimentatiei din SUA a informat public american că glutamatul de sodiu este unul dintre principalii factori care produc boala Alzheimer si Parkinson. Injectiile cu glutamat, efectuate pe animale, în laborator, au distrus celulele nervoase din creierul cobailor, câinilor si maimutelor. Medicii veterinari avertizează să nu gătiti mâncare pentru animale folosind Vegeta/Delikat."
Citat, luat de aici, citiţi şi vă minunaţi cum nu pot să îi rezist! Deşi mi-e clar că e toxic! E drept că nu-mi mai ies cuvintele exact cum le gîndesc! Chiar mă amuzam cu Co la un moment dat, că văzuse pe raft, atunci cînd era Plus-ul, o colecţie de borcănele cu condimente şi unul dintre ele era doar monoglutamat-ul de sodiu... Ieri, şoc şi groază, nu mai aveam E-uri să îmi gătesc orezul, lenea prea mare ca să merg să îmi cumpăr, pofta mare, am ales soluţia de compromis: am pus orezul ca de obicei, o măsură orez, trei apă, ulei, pe plită, iar deasupra am aruncat: sare, o jumătate de morcov, o felie de ţelină, jumătate de ceapă, un căţel mare de usturoi, toate tocate mărunt, plus nişte mazăre din congelator şi voila! am avut şi pilaful (a se vedea imaginea din dreapta sus), chiar foarte bun, mai ales combinat cu nişte sos de soia!
Mda... minunile nu ţin nici măcar trei zile pentru că ieri seară mi-am cumpărat din nou Vegeta... cu bucătar şi... gust de găină! Trăiască E-urile! Îmi propun totuşi să renunţ, după ce epuizez jumătatea de kg achiziţionată...

Comentarii

  1. Ha ha! Asa imi propun si eu, de fiecare data, sa ma las de fumat dupa ce termin cartusul care tocmai mi l-am luat :-D

    RăspundețiȘtergere
  2. :D... eu poate voi fi mai motivată să încetez, dacă nu pentru mine, pentru că din mîncarea gătită de mine mănîncă şi copiii şi ei chiar n-au nici o vină!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Valuri de maci

Guest post: Ferma animalelor 2

Anotimpurile și igiena