marți, 27 ianuarie 2015

Ce am citit în 2014


Nu particip eu foarte frecvent la campaniile promovate de cei de la Blogal Initiative dar acum era vorba despre cărți citite în 2014, Biblioteca bloggerului român - o provocare a lui Cristian China Birta. Știu că mi s-a părut interesantă și anul trecut dar pînă la urmă nu i-am mai dat curs. Ideea era să facem un top 10, ierarhia de mai jos nu e neapărat bătută în cuie, mi-a fost greu să departajez clar. La cărțile de mai jos se adaugă Nuntă în cer - de Mircea Eliade, nu am trecut-o în tabel pentru că am citit-o în format digital, pe Scribd. Mă uit cu invidie la cîte cărți reușesc alții să citească și îmi spun că... poate anul ăsta va fi diferit. 

Autor
Carte
Editura
Nota
Khaled Hosseini
Splendida cetate a celor o mie de sori
Niculescu
11
Parinoush Saniee
Cel care mă așteaptă
Polirom
10
Parinoush Saniee
Tatăl celuilalt copil
Polirom
9
Alaa al-Aswani
Chicago
Polirom
8
Vartan Arachelian
Mărturisiri – Corneliu Coposu în dialog cu Vartan Arachelian
Humanitas
7
Dan Herciu
jAMA
Karth
6
Sarah Winman
Când Dumnezeu era iepure
Litera
5
Markus Zusak
Hoțul de cărți
Rao
4
Alaa al-Aswani
Blocul Iakubian
Polirom
3

vineri, 23 ianuarie 2015

Roman foileton: Gunoaiele Sibiului

Imaginile ce ilustrează nefericit această postare sînt de ieri după-amiază, strada Turnului, de pe scările ce coboară din Piața Huet spre Orașul de Jos, locul frumos unde stăteam la Festivalul de pe Scări
Nu neg faptul că avem o grămadă de neciopliți în jur, care aruncă gunoaiele fără discernămînt dar vreau să știu, cît de mare trebuie să fie mizeria pentru ca să fie sesizată de cei responsabili cu curățenia de pe străzi? 
Situația asta nu e singulară. Comentam la un moment dat pe fb, la o postare legată de tunelurile de luminițe, că bine că ”că avem beculețe mii, pe care încă nu le-am văzut decît ziua, dar avem o mizerie de-ți vine greață în zona centrală. Marii dătători de civilizație, cică! Dacă treci prin pasajul de la Continental Forum, e o mizerie cruntă, aceeași mizerie și în fața hotelului, cabinele telefonice cu telefoanele smulse arată dezolant, Bălcescu plină de mucuri de țigară, hîrtiuțe, fecale de cîine (nu neapărat comunitar), dar noi avem beculețe, să ne uităm în sus!”
Beculețe nu mai sînt, mizerie în schimb, cît cuprinde!
A, să nu uit, mămuca Sibiului (înlocuitoarea tătucului Sibiului) este foarte ocupată cu ”ștrandul municipal și zona de agrement din Pădurea Dumbrava Sibiului” sau cu ”mobilarea” parcurilor și cu amenajarea de mini-terenuri de fotbal. Ștrandul mă gîndesc că este considerat necesar să mai spele mizeria cu care te pricopsești în centrul istoric iar terenurile, cine nu știe ce nație de fotbaliști sîntem?! Că doar de-aia s-au dat și terenurile unor școli către companii private, să se facă mini-terenuri de fotbal, cu taxă... Nu înțeleg ce nu pricep?!

luni, 19 ianuarie 2015

Din puţul gîndirii...

... mele de acum ţîşpe ani, mi-e greu să identific cu precizie perioada, cel mai probabil sfîrşit de generală, început de liceu. Am găsit versurile de mai jos în seara asta, într-o cutie gen memorabilia, alături de caietul de amintiri, carnete de note din şcoala primară şi gimnaziu, varii notiţe... în fine, înţelegeţi despre ce gen de cutie vorbesc! Eu zîmbesc cu gura pînă la urechi cînd mă gîndesc şi mă văd pe mine, cea de atunci...

Optimism
La glasul tău
Tresar oasele lui Bacovia
în mormînt.
(Vers alb)
   *
Viaţa nu este decît o moarte continuă...
Vă rog!
Să păstrăm un moment de reculegere pentru mîine!

marți, 13 ianuarie 2015

Say Hello to My Birds!

V-am mai povestit cînd și cînd despre ce mai zboară constant sau accidental pe la mine prin ogradă. V-am spus și cum găsesc de cuviință să mi le însușesc, gen ”gaița grădinii”, ”pițigoii grădinii” și altele. Cîteodată vi le-am arătat (pui, lipsăneclară, în vizită,) sau v-am arătat fotografii de pe net, să vedeți la ce mă refer. Mă bucur să le văd pe oricare dintre ele, e drept că la grauri mă bucur mai puțin, pe motiv de scandal și tîlhărie excesivă. Nu veți vedea în postarea asta fotografii cu toate speciile pe care le ”am”, nu reușesc de multe ori să fiu pe fază sau calitatea fotografiilor lasă de dorit.
Probabil că informația aceasta este interesantă strict pentru mine și poate pentru niște ornitologi dar am simțit nevoia să fac o listă cu ce am văzut în jur, o listă însoțită de poate prea multe fotografii dar sînt tare încîntată atunci cînd surprind o ”expresie” nouă! Ordinea este absolut aleatorie, sînt fotografii mai vechi și mai noi:
1. Gaița, destul de rar o văd!
2. Ciocănitoarea pestriță mare, inițial o prezență rară în grădina mea, mai nou, musafir constant, cu mîncare din belșug în copacii și pomii mai tăiați sau întregi!
3. Vrabia, de fapt vrăbii cît cuprinde, veți vedea și alte fotografii cu ele, aici stau frumos pe profilele rămase fără geamuri ale serei.
 4. Pițigoiul albastru, da, e acolo! Sînt mulți în grădină, sînt între preferații mei.
5. Pițigoiul cenușiu, nu am fotografii cu ”ai mei”, v-am povestit aici despre ei, plus că puii din postările de mai sus le aparțineau.
6. Mierla, neagră sau cafenie, cu trilurile aferente cu tot!
 Din nou vrăbii: 
 ... și un venetic!
7. Botgrosul, l-am identificat doar anul acesta, credeam că l-am descoperit doar în toamna lui 2014, editînd azi poze mai vechi pentru postarea asta am constatat că era pe aici, el sau o rudă, încă din mai 2013. A stat frumos la poze în magazia de lemne, l-am suspectat chiar că nu știe să zboare. Îl monitorizez, a trecut peste gerurile din ultima vreme deși pe net am găsit că ar fi trebuit să fie de mult plecat în țările calde.
Aici era în 1 decembrie, părea că a pățit ceva la cioc dar acum pare ok.
În mai 2013:
Sîmbătă: 
Pare ușor narisist...
Dansul botgrosului sau un fel de ”husar pe acoperiș”:
8. Codroșul, mi-a mîncat zilele pînă am aflat cum se numește ”păsărica cafenie cu coada portocalie”, e la mine de mulți ani, mă bucur că a rămas și îi văd și puii zburătăcind pe aici. 
9. Graurul, graurii, cîtă sîrmă cîtă iarbă, mai ales cînd sînt pomii încărcați de fructe!
10. Cucuveaua... are cuibul la vecinul de lîngă, ne mai privim din cînd în cînd, noaptea vînează pe teritoriul meu, se aude straniu ultimul strigăt al prăzii ei.
 Buhu!

11. Cioara, ciorile, n-am simțit nevoia să o/le fotografiez, sînt tare multe, enervante.
12. Țarca, nu știu dacă cele pe care le văd tot timpul în curte sînt familia inițială sau doar urmașii și urmașii urmașilor, cert este că astă vară număram vreo șapte la un loc.
13. Turtureaua, vă arătam aici cuplul local.

Nu îmi dau seama acum dacă am omis ceva, o singură dată am văzut ceva gen uliu, șoim. Mi-aș dori tare mult să se pripășească pe aici un țiclean, doi, e plin parcul Subarini de ei, dacă aveți putere de convingere poate trimiteți o pereche și în zăvoi!

Foto-ghicitoare

Cu pauzele de scris atît de lungi și dese din ultima vreme, îmi trebuie curaj să vă scriu mai multe. Postarea asta e un fel de eschivare, ceva scurt și ușurel, ca după vacanță! Sper că ați început cu bine Noul An, că sînteți sănătoși, voinici și cu chef de ghicit ce am eu aici! 
Fotografiile sînt de anul trecut, din mai, pentru mine a fost prima dată cînd vedeam asta. De remarcat cît mi-a luat să vă întreb. :)

Check Page Rank of your Web site pages instantly:

This page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service